Je eigen bedrijf starten: 5 tips die mij hebben geholpen


Overweeg je om voor jezelf te beginnen? Dan word je waarschijnlijk geplaagd door allerlei onzekerheden. Ik had - naast de financiële onzekerheden - ook andere angsten om voor mezelf te beginnen. In dit artikel lees je mijn 5 tips waar je mee aan de slag kunt wanneer jij een eigen bedrijf wilt starten.


Laat ik voorop stellen dat je misschien al de grootste stap hebt gemaakt die je kunt maken: het beginnen van een bedrijf. Het typische 'gewoon doen'. Heel vaak blijft het bij dromen en fantaseren. Elke stap die je tot nu toe hebt genomen, is een stap verder. Toen ik met Hashtag Content wilde beginnen heeft het bijna 2 jaar geduurd voordat ik het eindelijk duidelijk had. Ik moest opleidingen doen, een aantal stappen terug doen om juist grotere stappen te maken en zoveel dingen regelen. En zo ook, deze 5 tips toepassen op mijn eigen onderneming.


Tip 1: Investeringen maken om te groeien

Doodsbang was ik, toen ik voor het eerst duizenden euro's ging uitgeven aan spullen en een opleiding die ik nodig had om met Hashtag Content te beginnen. Een grote sprong in het diepe want je geeft al geld uit voordat je een eerste factuur de deur uit hebt gedaan. Bedrijfsinvesteringen verdienen zich op den duur weer terug. Dus wees niet te bang om geld uit te geven om te groeien.


Tip 2: Focus hebben

Als je net begint met ondernemen heb je de neiging om je op alle doelgroepen te focussen. Je wilt zoveel mensen bereiken op korte termijn om aan opdrachten komen. Maar vaak werkt dit alleen maar averechts, want jij verliest hiermee jouw ideale klant uit het oog. Hij/zij vindt misschien jouw content niet meer interessant genoeg, omdat het niet voor de juiste herkenning zorgt. Focus je daarom gelijk op een beperkt aantal doelgroepen en laat je niet verleiden om iedereen te willen bereiken.


Tip 3: Netwerken, zowel online als offline

Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je een bedrijf bent gestart en wat je precies doet. Misschien is je familie niet je doelgroep, maar ook hun kennen weer mensen die misschien wel een dienst of product van je afnemen. Doe dit zowel online als offline. Voor offline middelen kun je denken aan visitekaartjes, een flyer op bepaalde locaties of een brochure.


Tip 4: Blijven ontwikkelen

Elke dag is een nieuwe dag om weer iets nieuws te leren. Blijf alert op trends en wat je concurrenten doen. Je moet als bedrijf blijven doorgaan in de ontwikkelingen die de markt doormaakt. Als bedrijf wil je de eerste zijn die een nieuwe trend heeft ontdekt.


Tip 5: Een goede website

Een website is voor elke ondernemer een must. Je hebt een professionele site nodig die vindbaar is voor Google (SEO). Social media is een fijn middel om zichtbaarheid te creëren, maar een eigen platform maakt je minder afhankelijk van een social media kanaal.


Weet jij nog een mooie tip als aanvulling op het onderwerp van deze blog? Stuur mij gerust even een berichtje. Ik wil de blog zo waardevol mogelijk maken


XO,

Manon